Γιάννη, εγώ θα έλεγα να καταλήξεις σε ένα βέλτιστο για σένα μήκος ψαλιδιών (και γενικότερα γεωμετρία ανάρτησης) το οποίο θα είναι πρακτικό και θα σου δίνει καλά αποτελέσματα γεςωμετρίας και από εκεί και πέρα το μετατρόχιο να το αλλάζεις μεταβάλλοντας το πλάτος του σασί. Αν με αυτή τη λογική το σασί σου βγει παράλογα πλατύ ή στενό, τότε το ξανακοιτάς. Αλλά εγώ σαν κύριο γνώμονα θα έπαιρνα τη γεωμετρία της ανάρτησης (μεταβολή camber, caster, kingpin σε bump και roll, bump steer, spring και damper ratios κτλ) και μόνο σαν δευτερεύων το μετατρόχιο. Δηλαδή δε θα μπορούσα να δεχτώ έστω και λίγο bump steer για να κερδίσω κάποια εκατοστά μετρατροχίου π.χ. Βέβαια αυξάνοντας την απόσταση των τροχών με σταθερά τα ψαλίδια μεταβάλλεται το roll center αλλά με αυτό κάνεις δοκιμές και αποφασίζεις τί συμφέρει καλύτερα.
Με την ανάρτηση που έχω σχεδιάσει τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις είναι εξαιρετικά καλά με το αντίστοιχο μετατρόχιο ( πάνω από 1.8 ) απλώς τα νούμερα που βγαίνουν για rate ελατηρίων είναι πολύ υψηλά σε βαθμό που :
α) δεν ξέρω αν υπάρχουν
β) φοβάμαι ότι τα ψαλίδια θα λυγίζουν και θα υποκαθιστούν την ανάρτηση ...
Απ'ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να περιορίζει σε κάποια πλαίσια τις τιμές του μετατροχίου. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες στην εξίσωση, που δεν βγάζεις εύκολα άκρη.
Δηλαδή, ναι εγώ θα μπορούσα να φτιάξω ένα αυτοκίνητο με 2.5m μετατρόχιο ελπίζοντας ότι έφτιαξα το απόλυτο υπερόπλο πίστας. Έχω την καμπύλη lateral force vs slip angle του ελαστικού που χρησιμοποιώ; Όχι!
Γιατί ?
Εγώ σχεδιάζω για R888 και έχω την καμπύλη. Να
εδώ είναι!
Σίγουρα οι παράγοντες είναι πολλοί και έναν καλό συμβιβασμό προσπαθούμε να κάνουμε ...
Πρακτικά με την αύξηση του μετατροχίου μειώνω τη μεταφορά βάρους άρα και το κάθετο φορτίο στο ελαστικό. Αυτό ναι μεν μειώνει το lateral force coefficient, κάτι που είναι θετικό, όμως αν υπερβάλλω και το lateral force θα είναι αρκετά μικρό! Κάθε λάστιχο θέλει κάποιο κάθετο φορτίο για να μπορέσει να λειτουργήσει στο 100%.
Όχι ιδιαίτερα. Μάλιστα θα έλεγα ότι όσο πιό μικρό βάρος έχεις τόσο το καλύτερο είναι. Κοίτα πχ την καμπύλη για εσωτερική πίεση ελαστικού 35psi του R888. Στο αρχικό τμήμα της είναι γραμμική και
ανεξάρτητη από την κάθετη φόρτιση Εκεί είναι που "παίζουμε" εμείς με τα βάρη μας. Μάλιστα για 2 μοίρες slip angle (καθόλα λογικό) σου δίνει 4kN κάτι που σημαίνει "εύκολα" 1.5g χωρίς
καν downforce ! ( τα νούμερα τα παραθέτω ακριβώς παρακάτω )
Αν εσύ υπερβάλλεις με το μετατρόχιο και δεν καταφέρεις να έχεις το downforce που θα σου φορτίσει τα ελαστικά όσο πρέπει, τότε θα καταλήξεις να μην πιάνεις τα πλευρικά g που υπολόγιζες ότι θα σου έδινε το "υπερόπλο" σου. Δηλαδή ναι μεν, μειώνοντας τη μεταφορά βάρους μειώνεις το φορτίο στον εξωτερικό τροχό ενώ παράλληλα κρατάς φορτισμένο και τον εσωτερικό, αλλά αν το παρακάνεις ίσως σε κάποιο σημείο το άθροισμα των κάθετων φορτίων εσωτερικού και εξωτερικού τροχού να είναι μικρότερο στην περίπτωση του μεγάλου μετατροχίου.
Παράδειγμα. Σε στατική κατάσταση το φορτίο στον Ε.Α. τροχό και στον Ε.Δ. τροχό είναι 150 κιλά έκαστος. Με ένα φυσιολογικό μετατρόχιο και δεξιά στροφή των 1.5g o E.A. θα πάρει (παράδειγμα) 220 κιλά και ο δεξιός 80 κιλά.
Με πλατύτερο μετατρόχιο στην ίδια στροφή και πάλι με 1.5g ο Ε.Α. θα πάρει π.χ. 180 κιλά και ο Ε.Δ. 120 κιλά.
Συμφωνώ ότι έχεις καλύτερη κατανομή φορτίου αριστερά και δεξιά. Όμως αν το ελαστικό σου είναι π.χ. από Formula 3 όπου παίζουν υψηλά επίπεδα downforce το λάστιχό σου ενδέχεται να χρειάζεται πάνω από 200 κιλά για να σου αποδώσει το μέγιστο της πλευρικής δύναμης που μπορεί. Με αυτά τα δεδομένα και θεωρώντας ότι οι ερασιτεχνικές αεροδυναμικές μελέτες που θα κάνουμε εμείς δε θα δώσουν και το καλύτερο δυνατό efficiency, ίσως να μην μπορέσεις ποτέ να δουλέψεις με σλικ φορμουλίσια ελαστικά!!!
Εγώ θα έλεγα ότι πάνω από 1.8m και για σλικ ελαστικά το μετατρόχιο είναι υπερβολικό, εκτός κι αν έχεις τόσο downforce όσο ένα Nissan NPT-91 GTP!!
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε
- 6κN βάρος οχήματος. (περίπου 600 kg)
- 1.85m μετατρόχιο.
- κατανομή εμπρός πίσω 40% - 60% (απαισιόδοξο εγώ προσπαθώ για 45-55)
- ίση κατανομή βάρους αριστερά - δεξιά με
- ύψος κέντρου βάρους 50 πόντους (απαισιόδοξο εγώ προσπαθώ για 45-)
- στροφή με 2g (υπερβολικό αλλά ας δούμε τι γίνεται)
έχουμε στον εμπρός εσωτερικό τροχό σχεδόν καθόλου βάρος (!).
To ίδιο και στον πίσω εσωτερικό τροχό. Στον εμπρός εξωτερικό
2.4 kN και στον πίσω 3.6 kN .
Όπως βλέπεις από τα charts είμαστε εύκολα μέσα στο αρχικό γραμμικό τμήμα των ελαστικών χωρίς κανένα πρόβλημα και διατηρείται εύκολα το slip angle κάτω ή γύρω στις 2 μοίρες.
Όλα αυτά ΧΩΡΙΣ down force και με ελαστικό 235 (εγώ σχεδιάζω για 285).
Η λογική σου είναι σωστή αλλά είναι τόσο χαμηλά τα βάρη των οχημάτων μας που την γλιτώνουμε πολύ πιο εύκολα απ' ότι θα περίμενε κανείς. Αν δε καταφέρουμε να βάλουμε και down force στην εξίσωση (και θεωρώντας ότι η σχεδίαση της ανάρτησης είναι αρκετά καλή) το αποτέλεσμα μπορεί να βγει εκρηκτικό.